„Krasnoludki” pieką zdrowe ciasteczka dyniowe
26 października odwiedziła naszą grupę Pani Dietetyk Kamila Kowal z „Projekt Zdrowie” Łęczna. Wspólnie przygotowaliśmy pyszne, zdrowe ciasteczka dyniowe. Pani Kamila wyjaśniała dzieciom, dlaczego można takie ciasteczka jeść i nie przybierać na wadze :).
Utrwalaliśmy zasady zdrowego żywienia. Wspólna praca była bardzo interesująca a efekty przepyszne!!!
Dziękujemy Pani Kamili za super przepis.
Zachęcamy do skorzystania i upieczenia, wspólnie z dziećmi, ciasteczek w domu!
SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki puree dyniowego
1/2 banana
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki siekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche (płatki, cynamon, orzechy, pestki) i mokre (puree, rozgnieciony banan, miód i olej). Łączymy je razem, formujemy w dłoniach dość duże kulki, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut - do zrumienienia. Przekładamy na kratkę do ostudzenia.
Smacznego :)